Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHIzmjena Nastavnog Plana u RS: Memorijalni Centar Srebrenica Oštro Reagovao

Izmjena Nastavnog Plana u RS: Memorijalni Centar Srebrenica Oštro Reagovao

Reakcija Upravnog Odbora

Članovi Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, na čelu sa Aidom Baručijom, oglasili su se povodom izmjena nastavnog plana i programa. Ove promjene se odnose na osme i devete razrede osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Zabrinjavajuće izmjene u obrazovanju

U novom nastavnom planu uvedene su metode koje šire dezinformacije i mržnju među mladima. Istaknuta je zabrinjavajuća glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca, kao što su Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Negiranje istorijskih činjenica

Upravni odbor upozorava da ove izmjene predstavljaju pokušaj revizionizma historije. Mladi se uvode u opasne lažne narative koji negiraju utvrđene činjenice o genocidu, čime se potiče etnička mržnja.

Obrazovanje kao alat za pomirenje

Obrazovanje bi trebalo da promoviše mir i međusobno razumijevanje. Upravni odbor tvrdi da nastavne metode moraju biti utemeljene na historijskoj istini, a ne na političkim manevrima.

Zadovoljavanje potreba preživjelih

Ovakve promjene imaju loš uticaj na preživjele svjedoke genocida. Upravni odbor nastavlja s aktivnostima usmjerenim na širenje istine i promovisanje pomirenja.

Pokrivenost sjećanja na žrtve genocida

Memorijalni centar Srebrenica ima cilj osigurati da se zločini nikada ne zaborave, posebno genocid u Srebrenici. Organizovat će edukacijske programe kako bi održali sjećanje na žrtve.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -