Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOHR reaguje na uvredljive izjave Džafera Alića o "vlasnicima" i "podstanarima"

OHR reaguje na uvredljive izjave Džafera Alića o “vlasnicima” i “podstanarima”

Reakcija OHR-a na izjave Džafera Alića

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) osudili su nedavne komentare Džafera Alića, predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Alić je izjavio da su “oni vlasnici ove zemlje”, nazvavši druge “neugodnim podstanarima”.

Uvriježena percepcija i historijski kontekst

OHR je istakao da je ovakav način razmišljanja veoma uvredljiv. Naglasili su da se Bosna i Hercegovina ne može svesti na podjele prema narodima ili kategorijama. Ova izjava pokazuje duboko nepoznavanje složenosti historije i vjerske raznolikosti zemlje.

Poziv na suživot i zajedništvo

Posljedice Džaferove izjave su ozbiljne. OHR naglašava da su suživot i zajedništvo ključni za stabilnost. Političke vođe trebaju raditi na jednakopravnosti svih građana, bez obzira na njihove nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Negativni efekti na mlade i budućnost zemlje

Navodeći da uvredljive izjave udaljavaju mlade ljude, OHR je poručio da je Bosna i Hercegovina dom svim svojim građanima. Umjesto širenja mržnje, političari trebaju raditi na konkretnim promjenama koje će poboljšati živote svih građana.

Završna poruka OHR-a

Bosna i Hercegovina je danas mirna i stabilna zemlja. OHR poziva sve političke vođe da se fokusiraju na izgradnju zajedničke i prosperitetne budućnosti, te da prestanu koristiti retoriku koja može izazvati podjele među ljudima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -