Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUgostitelji imaju šest mjeseci da prilagode objekte novoj zabrani pušenja

Ugostitelji imaju šest mjeseci da prilagode objekte novoj zabrani pušenja

Novosti o zakonu o zabrani pušenja

Ugostitelji u Bosni i Hercegovini imaju rok od šest mjeseci da se usklade s novim zakonom o zabrani pušenja. Rok ističe krajem novembra ove godine. Kazne za prekršitelje počinju se naplaćivati 12 mjeseci nakon što zakon stupi na snagu, odnosno od trenutka kada se donesu podzakonski akti.

Visina kazni prema zakonu

Prema novom zakonu, predviđene kazne variraju. Za pravne osobe, kazne se kreću od 2.000 do 5.000 KM. Odgovorna lica mogu biti kažnjena od 300 do 1.000 KM. Vlasnici i korisnici prostora gdje je zabranjeno pušenje suočavaju se s kaznama između 500 i 1.500 KM. Također, fizička lica su podložna kazni od 100 KM.

Kampanja “Zdravlje je zakon”

Na Facebook stranici “Zdravlje je zakon”, postoji mapa ugostiteljskih objekata gdje je pušenje zabranjeno. Međutim, moguće je da mapa ne obuhvata sve objekte koji su primijenili novi zakon.

Status u Kantonu Sarajevo

Trenutno, u Kantonu Sarajevo prijavljeno je 39 ugostiteljskih objekata u kojima je pušenje zabranjeno. U Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, sedam objekata je primijenilo zakon. Očekuje se da će se situacija s vremenom razvijati, kako se zakonske odredbe budu primjenjivale.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -