Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKonferencija o javnom zdravlju u Sarajevu: Izazovi i reforme

Konferencija o javnom zdravlju u Sarajevu: Izazovi i reforme

Konferencija “Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova”

U Sarajevu će se 9. i 10. septembra održati konferencija pod nazivom “Javno zdravlje u vrtlogu globalnih izazova”. Ovu značajnu manifestaciju organizuju Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Ključne teme i paneli

Na konferenciji će biti obuhvaćene važne teme vezane za zaštitu javnog zdravlja u Federaciji BiH. Ovaj događaj također pruža priliku za refleksiju na stotu godišnjicu institucionalnog javnog zdravstva u BiH.

Izjave ministra Rimca

Prije početka konferencije, obratio se Nediljko Rimac, federalni ministar zdravstva. Naglasio je potrebu za zakonskim reformama u zdravstvu. “Govorit ćemo o tome gdje smo u proteklih 100 godina u oblasti javnog zdravlja”, kazao je Rimac.

Potreba za novim zakonima

Ministar Rimac je istakao da trenutni zakon o zdravstvenoj zaštiti datira iz starijih vremena. “Sada smo u fazi izrade novog zakona koji će obuhvatiti i rijetke bolesti”, dodao je.

Nedostatak kadra i fond solidarnosti

On je ukazao i na nedostatak kadra u zdravstvu, naglašavajući važnost Fonda solidarnosti za liječenje nekih bolesti koje do sada nisu bile adekvatno tretirane.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -