Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMještani Srebrenice se nadaju kiši koja bi mogla ugasiti požare

Mještani Srebrenice se nadaju kiši koja bi mogla ugasiti požare

Teška situacija u Srebrenici

Mještani Srebrenice danima ulažu napore kako bi ugasili požar koji prijeti njihovim kućama. Načelnik općine, Mladen Grujičić, izvijestio je da se požar nalazi samo 80 metara od stambenih objekata.

Produžena linija požarišta

Grujičić je potvrdio da je trenutno stanje alarmantno. Linija požarišta duga je čak 15 kilometara. Pojačan vjetar dodatno otežava gašenje vatre, koja se ubrzano širi. Ovaj problem dodatno komplikuje i smjer vjetra, koji je promijenjen u odnosu na prethodnu noć.

Helikopteri ne mogu pomoći

Nažalost, helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske i Oružanih snaga BiH danas nisu mogli učestvovati u gašenju zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Mještani i vatrogasci se sada oslanjaju isključivo na kišu kao potencijalno rješenje.

Akcije gašenja požara

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, Adem Mehmedović, potvrdio je da je jedan stari drveni objekat izgorio. Vatrogasci zajedno s mještanima i radnicima šumarstva rade na sprječavanju širenja vatre prema kućama u selu Luka.

Nada u kišu

Mještani Srebrenice ostaju optimistični te se nadaju da će kiša uskoro pasti. Samo prirodni padavine mogu učinkovito ugasiti požar u crnogoričnoj šumi koja se brzo širi pod utjecajem vjetra.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -