Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNapad na prijelazu Allenby izazvao tumult u Jordanu i zatvaranje granica

Napad na prijelazu Allenby izazvao tumult u Jordanu i zatvaranje granica

Tragedija na prijelazu Allenby

Incident na prijelazu Allenby, gdje je Al-Jazi ubio tri osobe, potresao je regiju. Al-Jazi je došao kamionom iz pravca Jordana i napao prisutne. Nakon napada, ubijen je od strane izraelskih snaga.

Reakcije i proslave u Jordanu

Mnogi Jordanci smatraju Al-Jazijeve postupke herojski. Strastvene proslave održale su se u glavnom gradu Ammanu. Deseci ljudi su izašli na ulice, noseći palestinske i jordanske zastave.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci s proslava, uključujući vatromet. Reakcije su podijelile javnost, a mnogi su izrazili podršku Al-Jaziju.

Zatvaranje granice i sigurnosne mjere

Nakon događaja, Jordan je zatvorio granicu na mjestu pucnjave. Izrael je, pak, otišao korak dalje. Zatvoreni su svi kopneni prelazi s Jordanom, što dodatno povećava tenzije.

Prijelaz na mostu Allenby ponovno je otvoren u ponedjeljak ujutro, isključivo za pješake. Vozači kamiona još uvijek ne mogu preći granicu.

Sastanci i koordinacija sigurnosti

Prema izvještajima, izraelski predstavnici sastali su se sa jordanskim kolegama. Cilj sastanka bio je koordinirati nastavak operacija nakon napada. Ove mjere traže očuvanje sigurnosti na granici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -