Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHApel udruženja žrtava za poštovanje prava žrtava tokom izbora

Apel udruženja žrtava za poštovanje prava žrtava tokom izbora

Političke stranke pozvane na odgovornost

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, zajedno sa Pokretom „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ i udruženjima “Žene Podrinja”, iznijelo je apel svim političkim subjektima. Ovaj poziv odnosi se na predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini.

Zaustaviti zloupotrebu žrtava

Apel se fokusira na potrebu da se političke stranke uzdrže od zloupotreba genocida i drugih ratnih zločina. Predstavnici udruženja pozvali su stranke da pruže konkretne odgovore o tome kako će pomoći u pronalasku zločinaca i zaštiti žrtava, a ne da se bave jeftinim političkim poenima.

Pitanja koja se moraju rješavati

Posebno naglašavaju potrebu ukidanja nastavnih programa u entitetu RS, koji glorificiraju ratne zločince. Također, insistiraju na procesuiranju stotina zločinaca koji se nalaze u Srbiji i Hrvatskoj.

Prava žrtava moraju biti prioritet

Udruženja očekuju da političke stranke ponude rješenja za rješavanje i drugih pravnih pitanja vezanih za ratne zločine, uključujući optužnice za opsadu Sarajeva i druge gradove.

„Političke kampanje trebaju biti prilika da se iskažu mišljenja o tim problemima, a ne politizacija i zloupotreba“, poručeno je iz udruženja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -