Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObilježavanje 31. godišnjice zločina u Grabovici: Sjećanje na žrtve

Obilježavanje 31. godišnjice zločina u Grabovici: Sjećanje na žrtve

Vijenci i sveta misa u Grabovici

Danas se obilježava 31. godišnjica zločina u Grabovici, gdje su 1993. godine pripadnici Armije BiH počinili strašan zločin. Program počinje polaganjem vijenaca na spomenik civilnim žrtvama, a nakon toga slijedi sveta misa. Obilježavanje je najavljeno za 11 sati od strane Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica '93”.

Tragične sudbine žrtava

U akciji “Neretva 93.” ubijeno je 33 civila, među kojima je bila i četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro. Najstarija žrtva bio je 87-godišnji Marko Marić. Od ubijenih, njih 17 se još uvijek vodi kao nestalo, dok su dijelovi tijela pronađeni za većinu stradalih.

Kaznene odgovornosti i presude

Za zločin u Grabovici, neki bivši pripadnici Armije RBiH optuženi su za pojedinačna ubistva, ali niko nije odgovarao za ratni zločin protiv civila ili zapovjednu odgovornost. Mustafa Hota je osuđen na devet godina, dok su Enes Šakrak, Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić dobili po 13 godina zatvora.

Oslobađajuća presuda Seferu Haliloviću

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića, čime je dodatno naglašena kompleksnost pitanja ratne odgovornosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -