Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZornić pokreće nove prijave zbog neprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava

Zornić pokreće nove prijave zbog neprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava

Zornić o presudama Evropskog suda

Na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, uvodničarka Zornić je naglasila važnost izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ona je poručila da će nastaviti borbu kroz nove krivične i disciplinske prijave.

Krivične prijave protiv odgovornih lica

Zornić je 27. februara ove godine podnijela krivičnu prijavu protiv Dragana Čovića. Ona sumnja u njegovo neizvršenje presude ESLJP, što je po njenom mišljenju kršenje zakona. Naveo je da je tužilac odbio provesti istragu, ističući da se ne radi o krivičnom djelu.

Nastavak borbe za ljudska prava

Pored prijave protiv Čovića, Zornić planira podnositi nove tužbe protiv svih odgovornih za neprovođenje presuda. Ona je istaknula da je izgradnja moderne demokratske države nemoguća bez poštivanja ljudskih prava i pravnih odluka.

Opasnosti od neosnovanih žalbi

Drugi uvodničar, doktor pravnih nauka Enver Išerić, upozorio je na probleme sa agentima Vijeća ministara. Oni su, kako navode, podnijeli neosnovane žalbe na presudu u slučaju “Slaven Kovačević protiv BiH”. Išerić je istakao da Vijeće ministara nije nadležno za imenovanje ambasadora.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -