Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSanacija divljih deponija: Nova zakonska rješenja u Federaciji BiH

Sanacija divljih deponija: Nova zakonska rješenja u Federaciji BiH

Budžetska sredstva za sanaciju

Ove godine, Vlada Federacije BiH je osigurala 500.000 KM za sanaciju divljih deponija. Iako su ta sredstva nedovoljna, prioritet su područja koja su zaštićena ili su u procesu zaštite.

Slučaj Livno i divlje deponije

Na području Livna identifikovano je oko 130 divljih deponija. Jedna od značajnih deponija nalazi se na Kruzima, gdje se skupljaju gume. Do sada nije bilo kazni za nelegalno odlaganje otpada.

Izmjene Zakona o upravljanju otpadom

Izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom odnose se na rješavanje deponija i jačanje inspekcijskih nadzora. Uvest će se kaznene odredbe za posebne vrste otpada, poput guma i ulja.

Pravna regulativa i prijetnja kazni

Usvajanjem novih zakonskih odredbi, stvorene su pravne pretpostavke za efikasnu primjenu Zakona. Novi član 33a se posebno fokusira na nelegalno odlaganje otpada i predviđa novčane kazne prema težini prekršaja.

Podrška zakonodavstvu

Ove izmjene su usvojene u oba doma Parlamenta, a zahvaljujući suradnji poslanika, osigurani su bolji zakonski okvir za upravljanje otpadom.

Uticaj na ekologiju i društvo

Kako ističe Pozder, upravljanje otpadom u BiH treba biti prioritet. Neophodno je učiniti otpad resursom, a ne problemom. Kvalitetno upravljanje otpadom doprinosi zaštiti okoliša i zdravlju građana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -