Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHFederalna ministrica najavila izmjene Zakona o upravljanju otpadom u Federaciji BiH

Federalna ministrica najavila izmjene Zakona o upravljanju otpadom u Federaciji BiH

Optimizacija zakonske regulative za upravljanje otpadom

Federalna ministrica okoliša i turizma, Nasiha Pozder, potvrdila je da će izmjene Zakona o upravljanju otpadom stupiti na snagu osmog dana nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH. Ove promjene će omogućiti kažnjavanje svih koji nelegalno odlažu otpad.

Finansijska sredstva za sanaciju deponija

Ministrica Pozder ističe da je za ovu godinu u budžetu osigurano 500.000 KM za sanaciju divljih deponija. Ova sredstva smatra nedovoljnima, te je naglasila da će se sanacija fokusirati na zaštićena područja, poput Livna.

Kazne za nelegalno odlaganje otpada

Izmjene Zakona se također odnose na operativno djelovanje inspekcije i kaznene odredbe za posebne kategorije otpada, uključujući gume i ulja. Usvajanjem ovih zakonskih izmjena stvara se pravna osnova za poboljšanu primjenu zakona u praksi.

Bolje upravljanje otpadom kao prioritet

Pozder je zahvalila poslanicima za podršku novim zakonskim propisima. Naglasila je da je upravljanje otpadom pitanje koje je još daleko od rješenja i da je važno učiti kako upravljati otpadom umjesto da predstavlja problem.

Plan za upravljanje otpadom u budućnosti

Narednih dana očekuje se javni poziv za izradu novog Plana upravljanja otpadom u FBiH. Ministrica je izrazila nadu da će taj dokument dovesti do boljeg rješavanja problema upravljanja otpadom u našoj zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -