Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPreminuo akademik Slavo Kukić: Velikan koji je ostavio neizbrisiv trag u BiH

Preminuo akademik Slavo Kukić: Velikan koji je ostavio neizbrisiv trag u BiH

Odlazak velikana

Akademik Slavo Kukić, istaknuti patriota i velikan Bosne i Hercegovine, preminuo je nakon duge borbe s kancerom. Njegov odlazak predstavlja gubitak za obrazovanje i društvo u cijeloj zemlji.

Obrazovna karijera

Kukić je rođen 1954. godine u Vinjanima, Posušje. Diplomirao je politologiju 1977. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Tokom svoje karijere, osvajao je visoke akademske titule, uključujući doktora socioloških znanosti 1986. godine.

Njegova profesionalna putanja uključivala je rad kao profesor i ravnatelj u Srednjoškolskom centru Posušje, kao i zvanje redovitog profesora na Ekonomskom fakultetu u Mostaru. Njegovo obrazovno naslijeđe ogleda se u brojnim knjigama i udžbenicima koje je napisao.

Angažman u društvenom životu

Osim akademskog rada, Kukić je bio aktivan i u nevladinim organizacijama. Predvodio je mnoge projekte vezane za ljudska prava i razvoj lokalne samouprave, te bio član raznih odbora i redakcija časopisa.

Kao ekspert Evropske komisije, sudjelovao je u implementaciji projekata u Bosni i Hercegovini i Gruziji, doprinoseći razvoju lokalne zajednice.

Ostavština i sjećanje

Akademik Kukić ostat će upamćen kao intelektualac koji je hrabro govorio o bitnim temama. Njegov doprinos društvu bit će neizbrisiv. Redakcija “Dnevnog avaza” izražava saučešće porodici, prijateljima i kolegama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -