Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistarstvo zdravstva BPK Goražde pokreće preventivne programe za rano otkrivanje raka

Ministarstvo zdravstva BPK Goražde pokreće preventivne programe za rano otkrivanje raka

Analiza stolice za rano otkrivanje raka debelog crijeva

Ministarstvo zdravstva Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde najavilo je važnu preventivnu metodu analize stolice. Ova analiza će obuhvatiti oko 250 pacijenata starosti između 45 i 75 godina.

Povećan broj oboljelih od raka debelog crijeva

Prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije, broj oboljelih od raka debelog crijeva u BiH u periodu od 2014. do 2022. godine učetverostručen je. Rano otkrivanje bolesti povećava šanse za liječenje, a novi program u BPK će omogućiti pravovremenu dijagnostiku.

Rano otkrivanje raka prostate

Drugi preventivni program usmjeren je na rano otkrivanje raka prostate. U ovaj program bit će uključeni muškarci od 45 godina i stariji. Stručnjaci procjenjuju da se stopa izlječenja može kretati i do 99% ukoliko se bolest dijagnosticira na vrijeme.

Ministar Čeljo o važnosti prevencije

Ministar zdravstva BPK, Senad Čeljo, naglašava važnost ovih preventivnih programa. On ističe kako je realizacija četiriju projekata skrininga značajan iskorak u prevenciji bolesti.

Čeljo također ističe kontinuitet prethodnog skrininga na HPV virus i rad udruženja “Biser” na skriningu dojke. “Ovi programi su od ključne važnosti za zdravlje građana”, dodaje ministar.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -