Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMilanović na ZeGeVege festivalu: Visoke cijene i prava Hrvata u BiH

Milanović na ZeGeVege festivalu: Visoke cijene i prava Hrvata u BiH

Predsjednik Milanović o ekonomskim prilikama

Na Evropskom trgu u Zagrebu održava se 16. ZeGeVege festival održivog življenja. Ovaj događaj posjetio je predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, koji se osvrnuo na trenutnu ekonomsku situaciju u zemlji.

Visoke cijene i nedostatak podrške umirovljenicima

Milanović je istaknuo da su cijene u prodavnicama visokog nivoa. Smatra da je potrebno zaštititi najugroženije građane. Naglasio je kako Vlada nikada nije izradila održivu formulu za umirovljenike.

Prosječna mirovina iznosi samo 40 posto plaće, što smatra nedopustivim. Mnogi umirovljenici, u težim vremenima, nisu protestovali jer su bili svjesni situacije.

Dodik i njegovi potezi

Milanović je komentirao potez Milorada Dodika, predsjednika RS, koji je ratne vođe ubacio u udžbenike kao heroje. Predsjednik smatra da Dodik igra „vatrom“ i da je njegovo ponašanje štetno.

Svaki put, kako navodi, poručuje mu da se smiri. Milanović je također spomenuo posjet premijera Plenkovića Bosni i Hercegovini, gdje se razgovaralo o problemima Hrvata.

Prava Hrvata u Bosni i Hercegovini

Milanović je naglasio važnost vraćanja elementarnih prava Hrvatima u BiH. Tvrdi kako bez pomoći Hrvatske, Hrvati neće dobiti potrebna prava.

Ovo pitanje ostaje ključno za političku stabilnost u regionu, a Milanović nastavlja isticanje važnosti ovog pitanja kroz razgovore s političkim liderima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -