Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAmbasador Švicarske u Bosni i Hercegovini: Jačanje odnosa kao prioritet

Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini: Jačanje odnosa kao prioritet

Derighetti o svom mandatu

Novoimenovani ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini, Gabriele Derighetti, izrazio je svoju čast i privilegiju da predstavlja svoju zemlju u ovom području. Tokom predaje akreditiva, istakao je kako se raduje saradnji s članovima Predsjedništva i vlastima BiH.

Raznolikost i tolerancija

Derighetti je naglasio kako Švicarska i Bosna i Hercegovina dijele bogato kulturno nasljeđe i raznolikost. Vjeruje da je tolerancija i otvoreni dijalog ključ uspeha zajednica. Ove vrijednosti će biti od centralnog značaja za unapređenje odnosa između dviju zemalja tokom njegovog mandata.

Program saradnje i reformske inicijative

Ambasador je spomenuo Program saradnje koji provode Švicarska i Bosna i Hercegovina. Ovaj program pomaže razvoju mirnog i kohezivnog društva koje teži europskim integracijama. Plan je započeti novu četverogodišnju fazu saradnje, fokusiranu na ekonomske odnose i reforme.

Podrška očuvanju mira

Derighetti je naglasio važnost političke stabilnosti BiH. Švicarska, kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, nastavlja podržavati mir i stabilnost u regiji kroz angažman svoje vojske u misiji EUFOR-a. Ova misija igra ključnu ulogu u održavanju mira i stabilizaciji Zapadnog Balkana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -