Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHCazin: Ulična akcija podrške za izmjene Krivičnog zakona FBiH

Cazin: Ulična akcija podrške za izmjene Krivičnog zakona FBiH

Kampanja “Nećemo umirati u tišini”

Na Trgu Zlatnih Ljiljana i Trgu Alije Izetbegovića u Cazinu, održana je ulična akcija u okviru Kampanje “Nećemo umirati u tišini”. Cilj akcije je prikupljanje potpisa za izmjene i dopune Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Ovaj projekt se provodi uz podršku Organizacije Glas žene Bihać, Fondacije CURE Sarajevo i drugih udruženja.

Podrška ženama u borbi protiv nasilja

Građani su potpisivali peticiju koja se zalaže za uvođenje femicida kao posebnog krivičnog djela. Koordinatorica projekta, Neira Raković, istakla je da je femicid najstrašniji oblik rodno zasnovanog nasilja. Njegovo pravno definisanje je ključno za zaštitu žena.

Zajedništvo za pravednije zakonodavstvo

Lokalna koordinatorica Udruženja Tim volim život, Emira Mizić, naglasila je da je femicid rastući problem u FBiH. Bez adekvatne zakonske regulative, borba protiv ovog zločina je otežana. Tokom akcije, podršku su pružili i predstavnici Gradske uprave Cazin te savjetnik gradonačelnika, Jusuf Bajrektarević.

Prikupljanje potpisa za zakonodavne promjene

Kampanja ima za cilj prikupiti 10.000 potpisa za inicijativu koja će biti upućena Federalnom parlamentu. Statistike govore o 78 slučajeva femicida zabilježenih između 2015. i 2022. godine. U prvoj polovini 2024. godine ubijeno je sedam žena, što zahtijeva hitne pravne promjene.

Kako se uključiti?

Pozivamo sve građane da se priključe ovoj borbi potpisivanjem podrške. Više informacija o Kampanji i Projektu dostupno je na web stranici www.zenskamreza.ba ili na Facebook stranici Ženska mreža BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -