Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHReakcije na kontroverznu izjavu: Da li smo podstanari u svojoj zemlji?

Reakcije na kontroverznu izjavu: Da li smo podstanari u svojoj zemlji?

Izjava koja potresa Bosnu i Hercegovinu

Tokom gostovanja na televiziji BIR, novinar je postavio provokativno pitanje: “Da li smo možda mi podstanari u svojoj zemlji?” Ova izjava izazvala je žuštvu reakciju iz političkih krugova.

Alić tvrdi da smo vlasnici

Aldin Alić, na ovo pitanje, odgovorio je snažno i decidirano. Naglasio je da veruje kako su građani Bosne i Hercegovine vlasnici svoje zemlje. “Imamo neugodne podstanare iza kojih uvijek moramo čistiti i popravljati”, istakao je Alić.

Stanje u zemlji nije jednostavno

Alić je također dodao kako je svjestan trenutnog stanja u zemlji. “Mnogi su ljudi živote dali za BiH, stoga je prirodno da je lakše krv liti za nju”, kazao je.

Martinović upozorava na ustavne principe

Na ovu izjavu brzo je reagovao Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK. On se osvrnuo na ustavne principe, naglašavajući da vlasništvo nad zemljom nije subjektivno pitanje.

Martinović je istakao da su svi narodi u BiH “svoj na svome”, naglašavajući kako su Hrvati i Srbi takođe dugogodišnji stanovnici ovih prostora. Smatra da Alićeva izjava predstavlja otvoreni poziv na progon iz zemlje.

Zaključak

Ova situacija ponovo otvara brojne rasprave o identitetu i vlasništvu u Bosni i Hercegovini. U ovom kompleksnom društvenom kontekstu, očigledno je da su pitanja prava i pripadnosti još uvijek veoma osjetljiva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -