Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSindikat prosvjetara u HNK osudio sudsku zabranu štrajka

Sindikat prosvjetara u HNK osudio sudsku zabranu štrajka

Reakcije sindikata na presudu

Predstavnici Sindikata prosvjetara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) izrazili su duboku zabrinutost nakon presude Općinskog suda. Ova presuda nameće zabranu njihovog štrajka i smatraju je ozbiljnim udarcem na demokratiju. Predsjednik Sindikata učitelja HNK, Goran Miličević, naglašava da je ovo “žalostan dan” za kanton i Vladu.

Pomoć u rješavanju problema

Miličević je istakao da je zabrana štrajka suprotna osnovnim radničkim pravima. “Dok mi kao socijalni partneri pregovaramo o rješavanju problema, oni odlaze na sud”, kazao je. Održavali su sindikalne proteste i jednosatne obustave rada kako bi izrazili nezadovoljstvo, ali sada se suočavaju s pravnim poteškoćama u borbi za svoja prava.

Kritika politike i kriminalizacija prosvjetnih radnika

Ovaj čin vlasti opisuje kao Pirovu pobjedu koja oduzima pravo na štrajk. Miličević napominje da se prosvjetni radnici u ovoj situaciji osjećaju kriminalizirano zbog borbe za svoja materijalna prava. “U zemlji s toliko kriminala, prosvjetni radnici se bore za osnovna prava”, dodaje predsjednik Sindikata srednjih škola HNK, Josip Milić, koji također sumnja u političke motive iza ovog poteza.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -