Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSaradnja između KCUS-a i KOC Klinike u Istanbulu: Unaprjeđenje liječenja djece

Saradnja između KCUS-a i KOC Klinike u Istanbulu: Unaprjeđenje liječenja djece

Posjeta prof. dr. Fatih Erbeya

Odjel dječije hematoonkologije i Odjel alergologije, imunologije, reumatologije sa dnevnom bolnicom Klinike za pedijatriju KCUS-a ugostili su prof. dr. Fatih Erbeya iz KOC Univerzitetske klinike u Istanbulu. Ova posjeta je postavila temelje za buduću saradnju između dva medicinska centra.

Ciljevi i značaj saradnje

Prof. dr. Erbey ističe da je njegov dolazak usmjeren ka unapređenju zajedničke saradnje. Također, naglašava važnost međusobne edukacije ljekara. Prema njegovim riječima, postoji sličnost u protokolima liječenja između KCUS-a i KOC-a, što doprinosti kvaliteti usluge koju pružaju.

Rezultati liječenja na KCUS-u

Šefica Klinike za pedijatriju, prim. doc. dr. Sabina Terzić, naglašava uspješnost liječenja. Uz međusobnu konsultaciju, KCUS prati pacijente koji su nastavili liječenje u Istanbulu. Odjel dječije hematoonkologije smatra se referalnim centrom za sve dječije onkološke pacijente.

Detalji o liječenju djece u FBiH

Prema podacima dr. Lejle Pilav Hodžić, različita patologija oboljenja kod djece zahtijeva posebnu pažnju. Na Odjelu alergologije, imunologije i reumatologije, hospitalizirano je 505 pacijenata prošle godine, a 3082 su pregledana.

Procenat preživljavanja i izazovi

Direktor Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a, prof. Eda Hasanbegović, ističe da su kapaciteti potpuno popunjeni. Procenat preživljavanja djece iznosi 80%, što je na nivou evropskog prosjeka. Na KCUS-u se rade znatni napori na unapređenju usluga za najmlađe pacijente.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -