Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBosanskohercegovački parlamentari na Interparlamentarnoj konferenciji u Budimpešti

Bosanskohercegovački parlamentari na Interparlamentarnoj konferenciji u Budimpešti

Učešće bh. zvaničnika na važnom skupu

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Marina Pendeš i Safet Softić, te poslanik Predrag Kožul, učestvovat će na Interparlamentarnoj konferenciji.

Detalji konferencije

Konferencija će se održati 9. i 10. septembra u Budimpešti, u okviru mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom. Domaćin konferencije biće Narodna skupština Mađarske.

Teme rasprave

Parlamentarci iz Evropskog parlamenta, parlamenata zemalja članica EU i zemalja u pristupnom procesu raspravljat će o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici.

Važni gosti i eksperti

Tokom dvodnevnog skupa, očekuje se da će se učesnicima putem video-linka obratiti visoki predstavnik EU za spoljne poslove, Josep Borrell, kao i komesar EU za susjedstvo i proširenje, Olivér Várhelyi.

Aktuelna pitanja

Rasprave će obuhvatiti teme poput zaštite spoljnih granica, ilegalne migracije, geopolitičkih promjena i neselektivnih ruskih napada na Ukrajinu.

Značaj konferencije

Ovo je prilika za razmjenu mišljenja i stavova o važnim pitanjima koja se tiču budućnosti Evrope. Učešće bh. zvaničnika doprinosi jačanju pozicije Bosne i Hercegovine u međunarodnoj zajednici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -