Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMurphy: BiH mora zaslužiti članstvo u NATO-u, podrška SAD-a ne prestaje

Murphy: BiH mora zaslužiti članstvo u NATO-u, podrška SAD-a ne prestaje

Prijetnja secesionističke retorike

Ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, upozorio je na prijetnju koju predstavlja secesionistička retorika Milorada Dodika. U izjavi, Murphy je naglasio da insistiranje na članstvu BiH u NATO-u dolazi iz zabrinutosti za stabilnost zemlje.

Podrška SAD-a za NATO članstvo

Murphy je izjavio kako Sjedinjene Države podržavaju težnje BiH ka članstvu u NATO-u. Podrška Washingtona je dugotrajna i usmjerena na jačanje političkog i praktičnog partnerstva između BiH i NATO saveza.

Obaveza BiH prema NATO-u

Prema članu 84 Zakona o odbrani BiH, vlasti su obavezne da rade na ispunjavanju svojih aktivnosti za pristupanje NATO-u. Ambasador je naglasio da Sjedinjene Države pomažu Oružanim snagama BiH u pripremama za članstvo.

Fokus na domaće vlasti

Murphy je također istakao da je od suštinske važnosti da se pažnja usmjeri na djelovanje vlasti u BiH. Istakao je da članstvo nije nešto što se samo dobija, već se mora zaslužiti kako bi BiH postala trideset treća članica NATO-a.

Potrebna je odgovornost

Ambasador je ukazao na to da trenutne i ranije vlasti nisu dovoljno radile kako bi osigurale put BiH ka NATO-u. Ovaj nedostatak odgovornosti treba da bude prioritet za sve političke aktere.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -