Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHŽetva glasova: Predizborna kampanja u BiH počinje s punom snagom

Žetva glasova: Predizborna kampanja u BiH počinje s punom snagom

Predizborna kampanja zvanično počinje

Predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini počela je danas. Kampanja će trajati do 5. oktobra, kada nastupa izborna šutnja. Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH, potvrdila je ovo na jučerašnjoj konferenciji u Sarajevu.

Sloboda političkih aktivnosti

Hadžiabdić je istaknula da politički subjekti imaju potpunu slobodu da vrše izborne aktivnosti. Ove aktivnosti se mogu odvijati na cijeloj teritoriji BiH. Također, naglasila je važnost ravnopravnosti među političkim subjektima prilikom korištenja javnih prostora.

Prava i obaveze političkih subjekata

Politički subjekti imaju pravo na mirno vođenje kampanje. Isto tako, organizacija javnih skupova i promocija kandidata je obavezna. Međutim, postoji zabrana prijetnji, dezinformacija i obećavanja materijalnih koristi biračima.

Finansiranje i izvještavanje

Finansijska sredstva za kampanju moraju se trošiti putem specijalnog računa. Političke stranke su po prvi put obavezne predati izvještaj o troškovima tri dana prije izbora. CIK će te izvještaje javno prezentirati.

Očekivanja i izazovi

Lokalni izbori zakazani su za 6. oktobar. CIK BiH je ovjerio 296 političkih subjekata, a ukupno je registrovano 3.400.204 birača. Predsjednica CIK-a upozorila je na izazove, uključujući veliki broj prigovora koji su zaprimljeni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -