Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPredsjedništvo BiH prihvatilo pozive i donijelo važne odluke na sjednici u Sarajevu

Predsjedništvo BiH prihvatilo pozive i donijelo važne odluke na sjednici u Sarajevu

Učešće na Samitu Brdo-Brioni procesa

Na današnjoj sjednici u Sarajevu, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je poziv predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića, te predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića i predsjednice Slovenije, Nataše Pirc-Musar. Oni su pozvali članove Predsjedništva BiH da učestvuju na Samitu Brdo-Brioni procesa, planiranom za 8. oktobar u Tivtu, Crna Gora.

Zvanična posjeta predsjednika Bugarske

Tijekom sjednice, donesena je odluka o upućivanju poziva predsjedniku Bugarske, Rumenu Radevu, za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine. Ovaj korak ima za cilj jačanje bilateralnih odnosa.

Finansijski sporazumi s Evropskom bankom

Predsjedništvo je također odobrilo nekoliko važnih finansijskih ugovora s Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Ovi amandmani se tiču javnog prijevoza i tramvajskih pruga u Sarajevu i Ilidži.

Projekat rekonstrukcije pruge

Donesena je Odluka o prihvatanju Sporazuma za rekonstrukciju i modernizaciju pruge koja povezuje Republiku Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Ovaj projekt ima za cilj poboljšanje infrastrukture i transporta između zemalja.

Memorandum o saradnji s Španijom

Pored navedenih odluka, Predsjedništvo je odobrilo i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju s Generalnim tužilaštvom Kraljevine Španije. Ova saradnja treba doprinijeti jačanju pravne saradnje između dvije države.

Saopćeno je iz Predsjedništva BiH o svim donesenim odlukama i pozivima na danas održanoj sjednici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -