Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOsuda napada na novinara Zorana Krešića i slobodu medija u BiH

Osuda napada na novinara Zorana Krešića i slobodu medija u BiH

Napadi na slobodu medija

Sloboda mišljenja i govora jedno je od osnovnih ljudskih prava, prema Ustavu BiH i međunarodnim konvencijama. Nažalost, slobodni mediji su pod sve većim pritiscima. Ovi napadi kulminirali su javnim linčem na novinara Zorana Krešića, koji je ujedno i kandidat za članstvo u Upravnom odboru RTV Federacije BiH. Takvi incidenti ozbiljno ugrožavaju demokratske vrijednosti u zemlji.

Pritisci na novinare

Reakcija oštro osuđuje napade na Krešića, koji se dovode u pitanje prava na slobodu mišljenja. Izvršna tijela ističu da se težak pritisak ne vrši samo na Krešića, nego i na sve hrvatske novinare u BiH. Ovi napadi odvraćaju pažnju od realnih problema i pokušaja reforme javnog RTV sistema.

Međunarodna zajednica i reakcije

Zabrinjavajuće je što su se određenim napadima pridružili i neki međunarodni predstavnici. U njihovim zemljama ovakvi pritisci na novinare i slobodu govora su nedopustivi. Ovaj fenomen pokazuje obrnut proces, gdje se umjesto jačanja zakonskih okvira, prisustvuje jačanju političkog pritiska na medije.

Pokušaj obnove RTV Federacije

Postoji potreba za vraćanjem RTV Federacije u zakonske okvire. To bi omogućilo stvaranje javnog servisa koji služi svim građanima, a ne samo politikama međunacionalne mržnje. Svaki pokušaj zaustavljanja demokratskih procesa u ovoj oblasti koči napredak BiH i demokratizaciju društva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -