Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUsvojena strategija za razvoj socijalne i dječije zaštite u FBiH do 2030....

Usvojena strategija za razvoj socijalne i dječije zaštite u FBiH do 2030. godine

Nova strategija za socijalnu zaštitu

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, usvojena je prva federalna Strategija razvoja sistema socijalne i dječije zaštite za period od 2024. do 2030. godine.

Ključni ciljevi strategije

Strategija ima tri ključna cilja. Prvi cilj je smanjenje siromaštva i ublažavanje njegovih posljedica. Drugi cilj usmjeren je na osnaživanje marginalizovanih skupina. Treći cilj obuhvata jačanje institucionalnih mehanizama i kapaciteta u sistemu socijalne zaštite.

Prioriteti reforme

Strategija, koju je pripremilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uz podršku UNICEF-a BiH, naglašava potrebu za reformom sistema socijalne zaštite. Važno je unaprijediti socijalne usluge i uspostaviti standarde pružanja tih usluga.

Poziv na akciju

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, istakao je preventivni karakter strategije. Pozvao je sve relevantne aktere da doprinesu njenom uspješnom provođenju.

Krajnji cilj strategije

Strategijom se promoviše jačanje lokalnih projekata i prevencija trajnog institucionalnog zbrinjavanja. Također, naglašava se važnost zaštite djece od siromaštva i socijalne isključenosti.

Krajnji cilj implementacije strategije je rad na stvarnoj inkluziji i dobrobiti marginalizovanih pojedinaca i grupa, čime se nastoji stvoriti pravednije društvo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -