Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNovi Zakon o zaštiti zraka u Federaciji BiH stupa na snagu

Novi Zakon o zaštiti zraka u Federaciji BiH stupa na snagu

Federalna ministrica potvrdila novu regulativu

Federalna ministrica okoliša i turizma, Nasiha Pozder, najavila je da novi Zakon o zaštiti zraka stupa na snagu osmog dana nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Zakon donosi značajne promjene

Ovim zakonom, koji je usvojen od strane Doma naroda i Predstavničkog doma, smanjit će se štetni uticaji na ljudsko zdravlje i kvalitetu života.

Ministrica Pozder ističe da su konsultacije provedene s različitim sektorima, uključujući civilno društvo i kantonalna ministarstva.

Povećanje kvalitete zraka

Prethodni zakon datira iz 2003. godine, a posljednji put je ažuriran 2010. godine. Period nakon toga bio je obilježen pogoršanjem kvalitete zraka, naročito u urbanim područjima.

Grijanje domaćinstava je identificirano kao glavni izvor zagađenja, a saobraćaj u gradovima ga slijedi.

Finansijska sredstva za unapređenje kvalitete zraka

Novi Zakon omogućava uspostavljanje boljeg institucionalnog okvira za upravljanje kvalitetom zraka. Sve to uključuje mogućnost implementacije značajnih projekata uz pomoć Svjetske banke.

Bankarstvo je osiguralo zajam od 50 miliona dolara za projekte očuvanja zraka, sa posebnim naglaskom na energetske efikasnosti.

Definiranje nadležnosti i saradnje

Zakon također jasno definiše uloge kantona i lokalnih zajednica u monitoringu kvaliteta zraka. Uvođenje registra zagađivača još je jedan važan aspekt nove regulative.

Pozder navodi da je cilj zakona smanjenje štetnih uticaja na zdravlje i okoliš, te podsticanje ekonomske opravdanosti kroz sveobuhvatne mjere.

“Konačno, put ka čistijem zraku postaje realnost”, zaključila je ministrica.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -