Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHProf. dr. Enita Nakaš napušta Univerzitet u Sarajevu nakon pritisaka

Prof. dr. Enita Nakaš napušta Univerzitet u Sarajevu nakon pritisaka

Razlozi odlaska ugledne profesorice

Prof. dr. Enita Nakaš, prorektorica Univerziteta u Sarajevu, donijela je odluku o napuštanju ove institucije. Kao što je “Avaz” ranije izvijestio, podnijela je sporazumni prekid ugovora. Ova odluka je rezultat pritiska tokom izbora rektora. U svojoj izjavi, Nakaš ističe potrebu za promjenama unutar akademske zajednice.

Pritisci i izazovi u visokim školama

U razgovoru sa portalom “Avaza”, Nakaš je naglasila da su uslovi rada u visokom obrazovanju postali otežani. Česte izmjene zakona, koje zanemaruju specifične okolnosti, doprinose stvaranju nepovoljnih radnih uslova. Nakaš smatra da je akademska sloboda ključna za kvalitetan rad i odgovornost akademskog kadra.

Transformacijski potencijal kadrovske mobilnosti

Na pitanje o razlozima odlaska, prof. dr. Nakaš je istaknula da je promjena rektora dodatno utjecala na njenu odluku. Iako su postignuti značajni uspjesi na univerzitetu, ona se osjeća lično ograničenom u svojim nastojanjima. Naglašava važnost mogućnosti kadrovske mobilnosti kao sredstva za unapređenje obrazovanja i izgradnju boljeg društva.

Zaključak

Nakašova odluka otvara pitanja o strukturalnim promjenama unutar obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini. Njen potez može poslužiti kao signal za potrebe sistemskih reformi i jačanje akademskih sloboda.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -