Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDouglas D. Jones na putu za ambasadora SAD-a u BiH

Douglas D. Jones na putu za ambasadora SAD-a u BiH

Ključna imenovanja i proces potvrde

Douglas D. Jones je jedno od pet imenovanja koja će biti razmatrana na narednoj sjednici komiteta. Ovo predstavlja važan korak prema konačnoj potvrdi, koju treba odobriti Senat u punom sastavu.

Predsjednik Biden nominovao Jonsa

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden, nominovao je Jonsa za novog ambasadora u BiH 11. jula ove godine. Zbog ljetne pauze u Kongresu, proces potvrde je bio odložen za dva mjeseca, ali se očekuje brži napredak sada.

Trenutna pozicija Douglasa Jonsa

Jones trenutno obnaša funkciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja. U njegovoj nadležnosti je evropska sigurnost, uključujući NATO i saradnju sa Sjevernom Evropom.

Prethodna iskustva i postignuća

Nedavno je služio kao privremeni otpravnik poslova misije SAD-a pri NATO-u. Također, obnašao je funkcije zamjenika šefa misije u Zagrebu i Podgorici.

Njegovo bogato iskustvo obuhvata i direktorske pozicije u Uredu za očuvanje mira i kao član američke delegacije pri Ujedinjenim nacijama.

Obrazovanje i jezičke vještine

Douglas Jones je diplomirao na Bowdoin koledžu i magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Princeton. Također, tečno govori hebrejski i srpskohrvatski.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -