Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHHelikopteri Oružanih snaga BiH ponovo na terenu: Gašenje požara kod Maglaja

Helikopteri Oružanih snaga BiH ponovo na terenu: Gašenje požara kod Maglaja

Helikopteri stižu u pomoć

Ohlađivanje situacije na požarištu kod Maglaja dolazi s obnovljenim naporima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, Džavid Aličić, najavio je da će helikopteri biti aktivni već danas. Očekuje se da će doći na teren u najdalje pola sata.

Lokalizacija požara

Požar se nalazi na području između Lukića i Strupine, što je blizu granice općina Maglaj i Žepče. Ovo je kritična zona gdje se situacija intenzivno prati. Prema riječima Aličića, jučer su gasioci uspjeli zaustaviti širenje vatre prema naselju Ošve.

Teška borba s vatrom

Požar je započeo prije četiri dana iz naselja Crnojevići. Od tada se proširio u dva pravca, prema Ošvama i lokalitetu Crnog vrha. Ovaj razvoj situacije otežao je gašenje požara, posebno zbog proširenja na minirano područje.

Angažman lokalnih zajednica

Gasioci iz Profesionalne vatrogasne jedinice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Maglaja, zajedno s građanima, lovcima i članovima Airsoft kluba “Alfa 203”, aktivno su se uključili u gašenje. Mehanizaciju su pružili radnici koji grade koridor Vc, krčeći protupožarne puteve.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -