Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSvečano otvoren most "Hercegovina" uz vatromet i zvaničnike

Svečano otvoren most “Hercegovina” uz vatromet i zvaničnike

Otvorenje mosta “Hercegovina”

Most “Hercegovina” svečano je otvoren sinoć u prisustvu brojnih domaćih i stranih zvaničnika. Ovaj događaj upotpunili su veličanstveni vatromet, koji je dodatno naglasio važnost ovog infrastrukturnog projekta.

Značaj mosta u sklopu Koridora 5C

Most “Hercegovina” je jedan od najzahtjevnijih projekata u okviru izgradnje Koridora 5C kroz Bosnu i Hercegovinu. Uz tunel Prenj, predstavlja ključni dio prometne mreže koju čeka cijela regija.

Pripreme i izgradnja mosta

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići potpisan je 20. juna 2019. godine. Ova poddionica je podijeljena u dva LOT-a, gdje prvi LOT obuhvata izgradnju trase do mosta. Kineski izvođači završili su taj dio radova.

Grandiozni most i drugi projekti

Drugi LOT uključuje gradnju mosta “Hercegovina.” Izgradnju su izvodili u konzorciju kompanije Azvirt i kineske kompanije Sinohydro i Powerchina. U sklopu poddionice, također su izgrađeni petlja Počitelj, tunel Počitelj i tri vijadukta.

Zaključak o uticaju projekta

Otvorenje mosta “Hercegovina” predstavlja značajan korak ka modernizaciji prometne infrastrukture u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt će poboljšati povezanost i doprinositi razvoju lokalne ekonomije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -