Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTuzla: Građani traže sprovođenje izbora za mjesne zajednice

Tuzla: Građani traže sprovođenje izbora za mjesne zajednice

Uvođenje Statuta grada Tuzle

Tuzla je u maju 2021. godine dobila Statut kojem se omogućava novo administrativno djelovanje. Ovaj dokument je građanima pružio pravo da biraju članove savjeta mjesnih zajednica.

Građanske inicijative i podrška građana

Unatoč ovom napretku, do sada se realizacija izbora nije desila. Odluka o provedbi izbora nije usvojena, a lokalni političari su nastavili kršiti Statut. Stotine građana iz četiri tuzlanske mjesne zajednice podržali su inicijative za donošenje potrebnih odluka.

Odgovor Gradskog vijeća

Iako nije donesena konačna odluka, vijećnici su usvojili zaključke koji podržavaju izbore. Međutim, do kraja godine neće doći do realizacije izbora za članove savjeta mjesnih zajednica. Opozicioni vijećnik Omer Berbić iz Naše stranke smatra ovu situaciju sramotnom.

Kritike prema trenutnom vođenju

Berbić ističe da su mjesne zajednice politički resursi koji pomažu u prikupljanju glasova na lokalnim izborima. Smatra da trenutni sistem ne funkcioniše, a mjesne zajednice ostaju ispolitizirane.

Zaključak

Berbić upozorava da ceste i njima slična pitanja nemaju političkog karaktera, te bi trebala biti izvan političke diskusije. Građani očekuju promjene koje će im omogućiti direktno izražavanje njihovih stavova.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -