Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZavršetak mosta Hercegovina – simbol napretka i povezivanja u BiH

Završetak mosta Hercegovina – simbol napretka i povezivanja u BiH

Most Hercegovina kao ključni dio Koridora Vc

Most Hercegovina, kao vitalni segment Koridora Vc, označava značajan korak naprijed za Bosnu i Hercegovinu. Ovaj veliki infrastrukturni projekt ima za cilj jačanje povezanosti, smanjenje vremena putovanja i poboljšanje sigurnosti u saobraćaju.

Finansiranje projekta

Projekat mosta finansiran je bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od pet miliona eura. Također, značajnu podršku pružila je Evropska investicijska banka (EIB) sa povoljnim kreditom od 105 miliona eura za dionicu Počitelj-Bijača, koja će se prostirati na 21 kilometar.

Izjava Stefa Ellera

Stefano Ellero, šef Odjela za saradnju u Uredu EU u BiH, istakao je završetak mosta kao simbol napretka i dugotrajnog partnerstva. On je pohvalio kako most spaja dvije strane rijeke Neretve te jača lokalne zajednice i ekonomske veze. “Ovaj most pružit će brže i sigurnije putovanje ljudi i robe”, rekao je Ellero.

Osobitosti projekta

Osim mosta, poddionica Počitelj-Zvirovići obuhvata 11,7 kilometara autoputa, petlju Počitelj s naplatnim kućicama, tri vijadukta i tunel. Ove komponente doprinose ukupnom unapređenju transportne infrastrukture u regiji.

Dugoročne koristi za BiH

Projekat mosta Hercegovina dio je šire posvećenosti EU razvoju Koridora 5C, sa oko 870 miliona eura granta. Ova sredstva će omogućiti izgradnju 17 poddionica i unaprijediti regionalni razvoj.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -