Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHŠmit o političkoj situaciji u RS i obrazovanju: "Potrebno je konstruktivno rješenje"

Šmit o političkoj situaciji u RS i obrazovanju: “Potrebno je konstruktivno rješenje”

Kristijan Šmit u Banjoj Luci

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit, danas je posjetio Banju Luku. Tokom posjete, razgovarao je sa Ćamilom Durakovićem o novom nastavnom planu u Republici Srpskoj (RS).

Odnos sa predsjednikom Dodikom

Šmit je komentarisao najave predsjednika RS Milorada Dodika o zabrani njegovih posjeta. Ističe da nikada nije imao problema prilikom posjeta Banjoj Luci. Dodao je da je to inspiracija i za buduće posjete drugim mjestima, poput Doboja.

O predstojećim izborima

Visoki predstavnik se osvrnuo i na predstojeće izbore, naglašavajući važnost transparentnosti. Izvijestio je da će biti angažirano oko 300 posmatrača na dan izbora, kako bi se osigurao integritet izborног procesa. Novi sistem skeniranja izbornih listića uvest će promjene koje će otežati manipulacije rezultatima.

Obrazovni sistem u RS

Šmit je također komentarisao promjene u nastavnom planu za učenike devetih razreda osnovne škole. Naglasio je da je veličanje ratnih zločinaca krivično djelo, te da je potrebno pronaći odgovore na pitanja mladih.

Sankcije i nove mjere

Na kraju, Šmit je govorio o sankcijama koje su uvođene protiv pojedinaca, uključujući Milorada Dodika. Kazao je da sankcije daju rezultate, ali da se moraju pronaći konstruktivna rješenja za budućnost BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -