Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHIslamska zajednica u BiH slavi 20 godina borbe protiv ovisnosti sa centrom...

Islamska zajednica u BiH slavi 20 godina borbe protiv ovisnosti sa centrom CROPS

Rehabilitacija ovisnika u Smolući

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osnovala je Centar za rehabilitaciju ovisnika od psihoaktivnih supstanci (CROPS) u Smolući kod Lukavca, prepoznajući ozbiljnost problema ovisnosti. Ove godine, centar obilježava 20 godina uspješnog rada, tokom kojih je pomogao oko 600 korisnika.

Osnovna misija centra

Direktor Centra, Mevludin Joldić, ističe važnost empatije u rehabilitacijskom procesu. Korisnici, koji se liječe od zavisnosti, dolaze isključivo vlastitom voljom. Proces rehabilitacije obično traje 12 mjeseci, a uključuje psihološku i radno-okupacijnu terapiju.

Prikaz životnih priča

U razgovoru sa “Avazom”, korisnici CROPS-a dijele svoje životne priče. Damir iz Tuzle, koji se bori s alkoholizmom, naglašava važnost promjena koje je doživio. Ističe kako je njegov dolazak u centar bio isključivo zbog želje za novim životom.

Novo poglavlje za Kemala

Kemal, 28-godišnjak iz Sarajeva, također je uspio pronaći put ka ozdravljenju. Nakon godina ovisnosti i kriminala, odlučio je potražiti pomoć u CROPS-u. Sa povjerenjem terapeuta, planira novi život bez droga.

Važnost prevencije

Iz CROPS-a poručuju da je svaki korisnik jedinstvena priča te da su svjedočenja korisnika najbolji dokaz predanosti osoblja. Njihova misija nastavlja se proširivati kroz razne aktivnosti, kako bi se skrenula pažnja na problem ovisnosti u društvu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -