Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVSTV BiH odbacio ograničenja za trenutne članove nakon donošenja novog zakona

VSTV BiH odbacio ograničenja za trenutne članove nakon donošenja novog zakona

VSTV bez ograničenja za članove

Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), članovi su odlučili da neće biti posebnih ograničenja za trenutne članove nakon donošenja novog zakona.

Kritika prijedloga o ograničenjima

Predsjednik Halil Lagumdžija istakao je da bi članovi koji se zateknu u mandatu mogli da nastave obavljati svoje funkcije. Međutim, raspravljalo se o principu da oni ne budu nominirani za novi mandat, što je izazvalo otpor među članovima.

Podrška i prijedlozi članovima Vijeća

Članica Vijeća, Ljiljana Bošnjak Glizijan, izrazila je sumnju u etičnost da se trenutnim članovima uskrati mogućnost nominacije. Ostali članovi su se pridružili njenom stavu, smatrajući da bi se time ograničila ravnoteža u Vijeću.

Novi prijedlozi i potencijalne promjene

Na sjednici su također razmatrane tehničke odredbe u prelaznom periodu, kao i nacionalna kvota članova. Postignut je dogovor da broj članova Vijeća bude 20 i da se uključe predstavnici advokatskih komora.

Sanela Gorušanović Butigan na čelu VSTV-a

Sanela Gorušanović Butigan ponovo je izabrana za potpredsjednicu VSTV-a. Njen rad je prepoznat kao vrijedno iskustvo koje doprinosi reformama unutar Vijeća.

Problemi s prostorom i štrajk advokata

Lagumdžija je komentarisao i nedostatak prostora za rad članova te najavu štrajka advokata. Predložio je da se štrajk zamrzne do 15. novembra kako bi se iznašla rješenja.

Nastavak sjednice je zakazan za sutra, 5. septembra.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -