Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSvečano otvorenje poddionice Počitelj - Zvirovići: Očekuju se visoki zvaničnici iz regije

Svečano otvorenje poddionice Počitelj – Zvirovići: Očekuju se visoki zvaničnici iz regije

Visoki zvaničnici prisustvovat će otvorenju

Na svečanom otvorenju poddionice Počitelj – Zvirovići bit će prisutni eminentni gosti. Direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić, premijer FBiH Nermin Nikšić, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i premijer Hrvatske Andrej Plenković uveličat će ovaj događaj.

Detalji o izgradnji poddionice

Ugovor o izgradnji poddionice potpisan je 20. juna 2019. godine. Projekat je podijeljen u dva LOT-a. Prvi LOT uključuje dio trase do Mosta Hercegovina, a izgradili su ga kineski izvođači.

Drugi LOT obuhvata grandiozni most Hercegovina, koji su u konzorciju izgradili kompanije Azvirt, Sinohydro i Powerchina.

Šta obuhvata poddionica Počitelj – Zvirovići?

Izgradnja poddionice obuhvata petlju Počitelj, tunel Počitelj, tri vijadukta, kao i veliki most Hercegovina. Ova nova dionica povezuje se s ranije završenom dionicom Međugorje – Bijača, koja je dugačka deset kilometara.

Autocesta od Međugorja do Bijače nastavlja se sa hrvatskom autocestom Dalmatinom, čime se poboljšava regionalna povezanost.

Mostovi i tuneli na dionici

Na ovoj dionici nalaze se značajni objekti, među kojima su mostovi Studenčica i Trebižat, vijadukt Pavlovići te tunel Bijela Vlaka. Ovi infrastrukturni projekti doprinose razvoju i sigurnijem prometu u regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -