Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOtvorenje nove dionice Koridora 5C Počitelj - Zvirovići s grandioznim mostom "Hercegovina"

Otvorenje nove dionice Koridora 5C Počitelj – Zvirovići s grandioznim mostom “Hercegovina”

Nova dionica Koridora 5C

Danas će se službeno otvoriti nova dionica Koridora 5C Počitelj – Zvirovići. Ova dionica uključuje ključni most “Hercegovina”, koji se proteže oko jednog kilometra.

Svečano otvaranje i govornici

Na svečanom otvaranju planiraju govoriti istaknuti gosti, uključujući direktora JP “Autoceste FBiH” Denisa Lasića, premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, kao i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Izgradnja poddionice

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići potpisan je 20. juna 2019. godine. Ova poddionica je podijeljena u dva LOT-a. Prvi LOT obuhvata trasu do mosta Hercegovina, koju su izgradile kineske kompanije.

Grandiozan most “Hercegovina”

Drugi LOT se fokusira na izgradnju mosta “Hercegovina”. Ovaj most su izgradili Azvirt i kineske kompanije “Sinohydro” i “Powerchina”. Uz most, u sklopu poddionice izgrađeni su i petlja Počitelj, tunel Počitelj i tri vijadukta.

Povezivanje s ranijim dionicama

Nova dionica povezuje se s ranije završenom dionicom Međugorje – Bijača. Autocesta od Međugorja do Bijače trenutno se povezuje s hrvatskom autocestom Dalmatinom.

Dodatne infrastrukturne jedinice

Na ovoj dionici nalaze se i mostovi Studenčica i Trebižat, vijadukt Pavlovići i tunel Bijela Vlaka. Ova infrastruktura dodatno poboljšava povezivost regije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -