Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKontroverzni Nastavni Plan u RS: Djeca uče o Ratku Mladiću i Radovanu...

Kontroverzni Nastavni Plan u RS: Djeca uče o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću kao “herojima”

Potpredsjednik RS otkriva nove teme u školskom kurikulu

Potpredsjednik Republike Srpske, Ćamil Duraković, javno je kritikovao novi nastavni plan i program za historiju u osnovnim školama. Ova promjena se odnosi na deveti razred i uvodi temu pod nazivom “RS i Odbrambeno-otadžbinski rat”.

Učenje o ratnim vođama umjesto o zločinima

Prema Durakoviću, djeca će učiti o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, ali kao ratnim herojima, a ne kao zločincima. Ovo podizanje uloga ratnih vođa izazvalo je zabrinutost među građanima i stručnjacima.

Kritika institucionalnih postupaka

Duraković se također obratio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, pitajući šta rade dok se kroz obrazovni sistem veličaju ratni zločinci. Njegove riječi naglašavaju ozbiljnost situacije, upozoravajući na opasnost od indoktrinacije mladih.

Geopolitička pozadina i budućnost obrazovanja

Budućnost obrazovanja u Republici Srpskoj postavlja pitanje: kako će mladi generacije gledati na povijest? Da li će početi gledati na zločine iz prošlosti kroz naočale iskrivljene ideologijom?

Zaključak: Potreba za novim pristupom

Duraković ukazuje na neophodnost pravednog pristupa historiji, uz očuvanje istine o ratnim zločinima. Ova situacija zahtijeva hitnu reakciju vlasti Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -