Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHIstraživanje o političkoj pismenosti mladih u BiH otkriva zabrinjavajuće podatke

Istraživanje o političkoj pismenosti mladih u BiH otkriva zabrinjavajuće podatke

Rezultati istraživanja

Istraživanje provedeno u prvoj polovini 2024. godine prikazuje stavove mladih o političkoj pismenosti i društvenoj uključenosti. Anketirano je 1.069 mladih u Bosni i Hercegovini, uzrasta od 15 do 30 godina. Pored anketa, provedene su fokusne grupe radi dodatne analize podataka.

Načini informisanja

Većina mladih se informira putem internetskih portala (76,7 posto) i društvenih mreža poput Instagrama i Facebooka. Međutim, postavlja se pitanje tačnosti informacija koje mladi primaju. Većina ne provjerava izvore osim kada ih tematika posebno zanima.

Svijest o političkim aktuelnostima

Rezultati istraživanja pokazuju da mladi nemaju dovoljno informacija o ključnim političkim ličnostima. Primjerice, gotovo dvije trećine ispitanika nije znalo ko je trenutni predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Povjerenje u institucije

Osim što su vjerske institucije mladima privlačnije, oni izražavaju nepovjerenje prema političarima i strankama. Dvije od pet mladih misle da političari ne ispunjavaju obećanja.

Interes za politiku i evropske integracije

Politika zanima 42,2 posto ispitanika. Oko dvije trećine mladih podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji, dok je malo više od polovine za ulazak u NATO.

Zaključak i preporuke

Istraživanje ukazuje na potrebu za dodatnim obrazovanjem mladih o političkim procesima i institucijama. Uloga obrazovnih institucija je ključna kako bi se mladima omogućilo bolje razumijevanje sistema.

Rad na političkoj pismenosti mladih mora biti sistemski i uključivati formalno i neformalno obrazovanje. Tako će mladi postati informirani i aktivni građani koji doprinose demokratiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -