Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistar Konaković susreo se sa ministrom Daugtiem na Bledskom strateškom forumu

Ministar Konaković susreo se sa ministrom Daugtiem na Bledskom strateškom forumu

Bilaterarni sastanak ministara vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, imao je značajan sastanak tokom Bledskog strateškog foruma. U okviru programa bilateralnih sastanaka, susreo se sa Stivenom Daugtiem, državnim ministrom Ujedinjenog Kraljevstva za Europu i Sjevernu Ameriku.

Pohvale i zahvalnosti

Ministar Konaković zahvalio je Ujedinjenom Kraljevstvu na njihovoj snažnoj podršci suverenitetu Bosne i Hercegovine. Tokom razgovora, osvrnuo se na aktuelna politička, sigurnosna i druga pitanja koja se odnose na BiH i regiju.

Regionalni izazovi i razvojna pomoć

Ministri su razgovarali o značaju rasprave o stanju u Bosni i Hercegovini, posebno u kontekstu izvještaja Odbora Doma lordova za međunarodne odnose i odbranu. Fokusirali su se na nastavak bilateralne saradnje koja uključuje projekte za jačanje vladavine prava i zaštitu ljudskih prava.

Odnosi između BiH i UK

Kako je istaknuto, ministar Daugti vodi aktivnosti o saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva i EU, kao i s drugim međunarodnim organizacijama. S obadve strane, postoji želja za nastavkom saradnje na više polja.

NATO projekti i odbrambeni kapaciteti

Ministar Konaković se također zahvalio UK na doprinosu NATO-vim projektima koji se odnose na izgradnju odbrambenih kapaciteta u Bosni i Hercegovini. Ova saradnja dodatno jača sigurnosnu stabilnost u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -