Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTeška sudbina voćara: Šljiva prerodila, ali nema kupaca

Teška sudbina voćara: Šljiva prerodila, ali nema kupaca

Sjeverna Bosna i rekordni prinosi šljive

Na sjeveru Bosne, voćari se suočavaju s teškoćama usprkos rekordnim prinosima šljive ove godine. U općinama poput Gradačca, Srebrenika i Brčkog, voćari s ponosom govore o svojim šljivicima. Međutim, situacija nije onakva kakvu su očekivali.

Problemi sa prodajom

Mahmud Buljić, voćar iz Sladnog, ističe kako su mu grane šljivika puni rodne šljive. Iako je prodao 10 tona, još 20 tona ostaje neprodanih. Buljić naglašava: “Nema kome prodati, otkupljivači ne zovu.” Trenutna cijena se kreće između 30 i 60 feninga po kilogramu, što nije dovoljno za pokriće troškova.

Nedostatak berača i visoke cijene

Nedostatak berača takođe dodatno otežava situaciju, jer mladi ljudi napuštaju sela. U sličnoj situaciji je i Nurija Mehić iz Mionice 3, koji javlja da je isporučio 20 tona šljive, a još pola nije ubrao. Cijene suhe šljive su pale, a bez poticaja iz Kantona, mnogi bi ostali bez posla.

Gdje su prerađivači?

Proizvođači šljive postavljaju važna pitanja o budućnosti sektora, poput sudbine kompanija kao što su “Bosanka” i “Vegafruit”. Ove godine, mnoge tone šljive bi mogle propasti ako se ne nađu rješenja za prerađivače.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -