Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUnapređenje sigurnosti i dobrobiti učenika u Kantonu Sarajevo

Unapređenje sigurnosti i dobrobiti učenika u Kantonu Sarajevo

Briga o učenicima kao prioritet

U stolici obrazovnog sistema nema brzih rješenja, a briga o učeniku treba biti u fokusu. Društvo se suočava s mnogim devijantnim pojavama koje ugrožavaju djecu. Važno je prepoznati rizike koji dolaze iz različitih izvora, uključujući školu i porodicu.

Set mjera za zaštitu učenika

U Kantonu Sarajevo, posljednjih godina, razvija se set mjera za unapređenje zaštite i dobrobiti učenika. U tom kontekstu, svaka škola je dobila psihologa, pedagoga i, u nekim slučajevima, socijalne radnike. Ova profesionalna pomoć osigurava da se studenti osjećaju sigurno i da dobiju neophodnu podršku.

Stručna podrška i angažman zajednice

Kada škola ne može sama pružiti pomoć, uključuju se resori socijalne zaštite i centri za mentalno zdravlje. Ovaj sistem je od 2019. godine na snazi i omogućava da školske stručne službe razviju planove podrške za učenike, prepoznajući njihove potrebe.

Potrebna posvećenost i stručna pomoć

Ministrica obrazovanja ističe da je bitno ozbiljno pristupiti ovim pitanjima. Razgovori sa stručnjacima iz različitih oblasti, uključujući mentalno zdravlje, pomoći će u donošenju boljih odluka. S obzirom na tragične događaje, ne možemo ignorirati probleme koji se pojavljuju unutar obrazovnog sistema.

Obrazovanje treba biti mjesto podrške, a ne isključenja. Svaka pomoć učenicima predstavlja važan korak ka izgradnji zdravijeg društva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -