Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAfD ostvarila historijsku pobjedu na regionalnim izborima u Njemačkoj

AfD ostvarila historijsku pobjedu na regionalnim izborima u Njemačkoj

Rezultati izbora zabrinuli kancelara Scholza

Njemački kancelar Olaf Scholz nazvao je rezultate dvaju regionalnih izbora “gorkim”. Ovi izbori donijeli su značajne pobjede krajnje desničarskoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD), dok su njegove koalicije pretrpjele gubitke.

AfD kao nova politička snaga

AfD je postala prva ekstremno desna stranka koja je pobijedila na državnim parlamentarnim izborima u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata. Stranka je ostvarila izvanredne rezultate u Turingiji i prikazala se kao snažna politička snaga u Saskoj.

Scholz o opasnosti AfD-a

Scholz je upozorio da AfD, koju sigurnosni zvaničnici smatraju “desničarskim ekstremistima”, može blokirati ključne odluke zbog svojih mogućnosti u parlamentima. “AfD nanosi štetu Njemačkoj”, istakao je i dodao kako slabi ekonomiju i dijeli društvo.

Unutarnji sukobi u koaliciji

Ovi rezultati dodatno su pogoršali unutrašnje sukobe unutar Scholzove koalicije. Sve tri vladajuće stranke zabilježile su gubitak glasova, dok je SPD jedva prešao prag od pet posto.

Utjecaj na imigracione politike

Očekuje se da će rezultati izbora izazvati pritisak na vladu da preispita svoje stavove o imigraciji. Također, pitanja podrške Ukrajini ponovno su postavljena na dnevni red.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -