Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBosna i Hercegovina: Obrazovni Sistem na Rubu Propasti

Bosna i Hercegovina: Obrazovni Sistem na Rubu Propasti

Alarmantni Podaci o Obrazovanju

Bosna i Hercegovina se suočava sa zabrinjavajućim podacima u vezi sa obrazovanjem. Prema najnovijim statistikama, samo 16% stanovništva ima visoko obrazovanje. Ova brojka ukazuje na ozbiljne probleme u obrazovnom sistemu koji su se pogoršali tokom godina.

Degradacija Obrazovanja

U poređenju sa 1980. godinom kada je SFR Jugoslavija bila na četvrtom mjestu u Evropi po broju studenata, današnja situacija je alarmantna. Tada je postojala jedna osoba na 50 stanovnika koja je bila student, dok je sada situacija drastično pogoršala.

Politička Odgovornost

Prema izjavama stručnjaka, ovakvo stanje obrazovanja je poraz svih glavnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, uključujući SDA, SDS, SNDS i HDZ. Kritičari upozoravaju da će uskoro biti više osuđenih političara za korupciju nego studenata koji završavaju fakultete.

Problemi Savremenog Društva

Ova kriza obrazovanja također ukazuje na poraz civilnog društva. Dok su nekada postojale mogućnosti za obrazovanje, sada mladi ljudi masovno napuštaju zemlju tražeći bolje prilike.

Izazovi za Budućnost

Stanje se dodatno komplicira skraćivanjem časova tokom ramazana od strane Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo. Ovo izaziva zabrinutost među studentima i obrazovnim radnicima, jer nedovoljno nastave može dodatno negativno utjecati na kvalitet obrazovanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -