Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNova pravila ulaska u Evropsku uniju za građane BiH od 10. novembra

Nova pravila ulaska u Evropsku uniju za građane BiH od 10. novembra

Uvođenje Entry/Exit System (EES)

Od 10. novembra 2023. godine, ulazak građana Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije biće podložan novim pravilima. Građani, zajedno sa još 60 država, moraće proći pregled pasoša, uzimanje otisaka prstiju i fotografisanje. Ovaj novi sistem ulaska i izlaska, poznat kao Entry/Exit System (EES), usvojen je u novembru 2017. godine, ali je više puta odgađan.

Uvođenje ETIAS sistema

Pored EES-a, od sredine naredne godine, biće uveden i Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS). Ovaj sistem će biti obavezan za sve građane zemalja sa bezviznim režimom prema EU. Prijava za ETIAS biće dostupna putem interneta, uz plaćanje takse od sedam eura.

Informacije potrebne za prijavu

Građani koji posjeduju moderne biometrijske pasoše moći će koristiti nove tehnologije pri ulasku u EU. Prilikom ispunjavanja prijave, potrebno je unijeti lične podatke, detalje o putovanju, kao i informacije o krivičnim osudama ili prethodnim putovanjima u konfliktna područja.

Izuzeća od takse za ETIAS

Interesantno je da će podnosioci zahtjeva mlađi od 18 godina, stariji od 70 godina i članovi familija građana EU biti oslobođeni plaćanja takse. Takođe, za hitne medicinske tretmane biće dostupne ograničene dozvole uz navedene razloge putovanja.

Brzina obrade zahtjeva

Nakon podnošenja zahtjeva, većina aplikacija biće obrađena u roku od nekoliko minuta. Ipak, moguće su i dodatne provjere ili kašnjenja koja će biti pravovremeno saopćena podnosiocima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -