Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiH51. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu: Uspon i inovacije

51. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu: Uspon i inovacije

Zatvoren Sajam šljive

U Gradačcu je danas zatvoren 51. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije. Ovaj događaj trajao je četiri dana i okupio više od 300 izlagača iz raznih zemalja. Sajam se prostirao na pet hiljada metara kvadratnih i predstavljao je veliki centar privrede i kulture.

Organizacija i aktivnosti sajma

Turistička zajednica grada Gradačca bila je organizator sajma, uz podršku Grada i brojnih partnera. Amir Pašalić, voditelj Turističkog ureda, istakao je zadovoljstvo realizovanim aktivnostima. Stručna i naučna predavanja bila su izuzetno korisna za sve učesnike.

Transfer znanja i inovacije

Tokom sajma naglašena je važnost transfera znanja i inovacija u poljoprivredi. Raspravljalo se o klimatskim promjenama, primjeni mikrobioloških preparata i modernim pristupima zaštite biljaka.

Tehnološka dostignuća

Na ovogodišnjem sajmu predstavljena su nova tehnološka rješenja. Dron za primjenu fitofarmaceutskih sredstava privukao je mnogo pažnje. Ovaj dron povećava efikasnost gazdinstava za 30%. Također, predstavljena je robotska kosilica i senzori za pametnu poljoprivredu.

Uspješan otkup šljive

Ove godine, u Gradačcu je otkupljeno 3.000 tona šljive, koja se izvozi na inostrano tržište. Na tradicionalnoj “Plavoj noći” uručene su zahvalnice otkupljivačima. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić otvorio je sajam, čime je dodatno naglasio važnost ovog događaja za lokalnu zajednicu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -