Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHRazvoj turizma u Tuzlanskom kantonu: Projekti za jačanje infrastrukture

Razvoj turizma u Tuzlanskom kantonu: Projekti za jačanje infrastrukture

Naučno-stručna predavanja na sajmu

Na 51. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije, održana su važna naučno-stručna predavanja.

Jedna od ključnih tema bila je “Razvoj turističke infrastrukture kao temelj održivog turizma u Tuzlanskom kantonu”. O ovoj temi govorio je profesor Bahrija Umihanić.

Potencijali turističke infrastrukture

Profesor Umihanić je istakao da se trenutna turistička infrastruktura u Tuzlanskom kantonu ocjenjuje kao nerazvijena. Ipak, postoje značajne mogućnosti za poboljšanja.

Poboljšanje infrastrukture planira se kroz Strategiju razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period od 2024. do 2029. godine.

Važnost infrastrukturnog razvoja

Razvoj infrastrukture predstavlja osnovu za jačanje turizma. Ona omogućava kreiranje kvalitetnog turističkog proizvoda koji zadovoljava potrebe modernih turista.

Tuzlanski kanton, sa svojim prirodnim ljepotama i bogatom tradicijom, ima ogroman potencijal za razvoj raznih oblika turizma.

Finansijska ulaganja i osposobljavanje mladih

Strategijom je planirano izdvajanje oko 26 miliona KM za poboljšanje kulturnih sadržaja, puteva i ostale infrastrukture na turističkim destinacijama.

Osim toga, neophodno je osposobljavanje mladih ljudi kako bi mogli pružiti kvalitetne usluge. Od njih zavisi konačni dojam posjetitelja.

Sve ove mjere će doprinijeti održivom rastu turizma, povećanju konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -