Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHRizik od gubitka diplome: Bivši gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović pod lupom inspekcije

Rizik od gubitka diplome: Bivši gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović pod lupom inspekcije

Kontroverza oko diplome Muhameda Ramovića

Bivši gradonačelnik Goražda i trenutni zastupnik u Skupštini BPK, Muhamed Ramović, poznatiji kao „Rambo“, suočava se s ozbiljnim problemima. Kako saznaje „Avaz“, inspekcijski organi su zaprimili prijavu protiv njega koja se odnosi na njegovo školovanje.

Ispunjenje uslova za studij pod znakom pitanja

Prema informacijama, prosvjetna inspekcija KUIP je provjerila da Ramović navodno nije ispunjavao uslove za upis na drugi ciklus studija na Fakultetu političkih nauka. Naime, prema važećem zakonu iz 2005. godine, potrebni prosjek za upis bio je najmanje 8, dok Ramović može potvrditi samo 6,19.

Postupak inspekcije i nedostatak reakcije univerziteta

Nakon inspekcijskog nadzora, Inspektorat se obratio rektoru i Senatu, ali odgovora nije bilo. Donijeli su Rješenje koje nalaže postupanje u skladu sa Statutom Univerziteta, no Ministarstvo za visoko obrazovanje je odbilo žalbu kao neosnovanu.

Potencijalne posljedice za Ramovića

U julu ove godine, Senat je dao interpretaciju koja govori o poništavanju diploma ukoliko se utvrdi da su studenti neispunili potrebne uslove. Ukoliko inspekcija potvrdno reaguje, Ramović bi mogao ostati bez svoje diplome.

Upoređivanje s drugim slučajevima

Cijeli slučaj izaziva sličnosti s situacijom Sebije Izetbegović, koja je takođe izgubila diplomu zbog neispunjavanja uslova. Pitanje ostaje: tko štiti Ramovića?

Ova situacija dodatno je komplicirana optužbama na račun inspekcijskih organa, što ukazuje na moguće političke pritiske.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -