Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAndrius Kubilius: EU mora prioritetno proširiti na Zapadni Balkan

Andrius Kubilius: EU mora prioritetno proširiti na Zapadni Balkan

Ambicije Litvanskog kandidata

Andrius Kubilius, litvanski kandidat za evropskog komesara, istaknuo je kako je brže proširenje EU na Zapadni Balkan ključno. Ova izjava dolazi dok se Bosna i Hercegovina (BiH) suočava sa prilikama i izazovima na svom putu ka članstvu.

Fokus na bh. vlastima

Kubilius je naveo da će uspjeh evropskih integracija zavisiti od sposobnosti bh. vlasti da provedu osam koraka iz Preporuke Evropske komisije. Ovi koraci uključuju 14 ključnih prioriteta koji moraju biti ispunjeni kako bi se postigao napredak prema EU.

Strategijska agenda 2024 – 2029

Elvira Habota, direktorica Direkcije za EU integracije, naglasila je da je politika proširenja na vrhu prioriteta EU strateške agende za period od 2024. do 2029. godine. Očekuje se da će novi komesar za proširenje nastaviti sa posvećenošću ovom pitanju.

Kritični trenutak za BiH

Elvir Bucalo, novinar iz Brisela, ukazuje na nedostatak očekivanja od novog komesara, ističući da sama situacija u BiH, odnosno ispunjavanje zadaća, igra ključnu ulogu u procesu pristupanja. Naglašava da će EU imati jasnu perspektivu za zapadni Balkan, uključujući BiH.

Proširenje i izazovi za BiH

Prema Johan Satleru, odlazećem šefu Delegacije EU u BiH, postoji velika šansa za ulazak BiH u EU, pod uvjetom da se ispune postavljeni zadaci. Međutim, Bucalo napominje da BiH mora prevazići unutrašnje izazove kako bi postala stabilna i funkcionalna demokratija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -