Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKritično stanje izvorišta pitke vode u Kantonu Sarajevo: Racionalizacija korištenja je neophodna

Kritično stanje izvorišta pitke vode u Kantonu Sarajevo: Racionalizacija korištenja je neophodna

Pitka voda u opasnosti

U Kantonu Sarajevo suočavamo se sa ozbiljnim problemima vezanim uz pitku vodu. Izvorišta su trenutno na kritičnom nivou. Za ekonomski i ekološki važan resurs, stanje je alarmantno.

Upit za nadležna ministarstva

Novinari su se obratili Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Odgovor je bio jasan – pitanja su prebačena na preduzeće ViK, koje je zaduženo za vodosnabdijevanje.

Izvorišta u kritičnom stanju

Preduzeće ViK već je potvrdilo da su izvorišta u kritičnom stanju. Međutim, aktivnosti na terenu još nisu donijele konkretne podatke o rezervama vode. U situaciji suše, važno je racionalno koristiti dostupne resurse.

Mjere iz kantonalne vlade

Na vanrednoj sjednici 27. augusta, kantonalna vlada je zatražila hitne informacije o izdašnosti vodnih izvorišta. ViK je obavezan dostavljati sedmične izvještaje o stanju vodosnabdijevanja.

Potencijalne zabrane

Postavlja se pitanje hoće li biti zabranjene aktivnosti poput punjenja bazena ili rada autopraonica. Ministarstvo tvrdi da je proglašenje stanja prirodne nesreće kompleksno i zahtijeva analizu više faktora.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -